Motivasjon -blogg

Kontakt oss

 

Kåre +47 92660000

Kristin +47 97732773

Ann Lena +47 45808553

 

 

Hvilken gren sitter du på? Hva er det som motiverer deg, vet du det ?

Seks spurver sitter på en gren i solen og kvitrer.

To av dem bestemmer seg for å forlate de andre og fly til en annen gren. Hvor mange sitter da igjen?

 

 

 

Svaret er seks spurver. Det er nemlig stor forskjell på å bestemme seg for noe, og det å faktisk gjøre det.

Beslutningen er kun det første steget!

 

''En beslutning er bare en begynnelse til noe. Når du tar en avgjørelse, stiger du ned i en mektig elv som fører deg til steder du ikke hadde drømt om da beslutningen ble tatt''

- Alkymisten

 

Å ta en avgjørelse på det du har bestemt deg for sender deg i en hvis retning. Har du staket ut kursen og satt deg reelle mål eller har du inntatt skuta med fulle seil og latt vinden føre deg til neste stoppested ?

 

Etter å ha tatt en avgjørelse kommer motivasjon inn i bilde. Motivasjon er kjent som «drivkraften bak våre handlinger». Motivasjon er med andre ord kraften som driver oss til å nå bestemte mål og tilfredsstille visse behov.

 

Så hva er det som gjør at noen mennesker lykkes og noen ikke?

 

Og hva er det som gjør at noen mennesker er mer motivert, mer målrettet, mer effektivt, mer helhjertet, og med mer initiativ enn andre?

 

Kraften bak målrettet motivasjon ligger i oss alle, den er bare ikke alltid like aktiv i oss alle. Noen ganger er alt et ork, alt er stress og mas. Den positive godfølelsen du hadde denne morgenen har bare lagt seg bakenfor en sky, og vipps så er den borte. Og siden følelser ikke er konstante gjelder det også følelsen av å være motivert. Og når vi vet at motivasjon går opp og ned, hva skal da til for å få flere oppturer enn nedturer?

 

Mennesker som vet hva de vil, er motiverte for å oppnå det de ønsker. Når de vet hva de vil, hvor de skal og når de skal være der, så vet de også hva som skal til for å komme dit og hva som må gjøres. Og når noe kommer i veien og de ikke vet hva som skal til, gir de ikke opp, og leter etter hva som skal til for å nå målet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indre og ytre motivasjon

 

 

Ytre motivasjon kjennetegnes hovedsakelig av belønning eller straff; gulrot eller pisk. Mange lar seg motivere av ytre faktorer.

 

Når vi er indre motiverte, er aktiviteten et mål i seg selv og det gir oss glede. Indre motivasjon oppstår når det vi gjør er fri fra press utenifra. Vi gjør det av egen fri vilje fordi vi har lyst, og det gir ofte en følelse av mestring, som er av våre sterkeste behov.

 

Den viktigste ingrediensen i indre motivasjon er våre egne følelser, og gjerne de følelsene som tenner din begeistring, din lidenskap, og lysten til å gjøre mer av det samme, som ender opp med at du «brenner for noe».

Hva er det som vekker følelsene dine? Og hvor mye, eller hvor sterkt, føler du? Hva skal til for å holde følelsene dine vedlike – over tid?

 

Den eneste som virkelig kan motivere oss over tid, er oss selv. Det er altså her motivasjonen begynner: i deg selv.

 

 

Indre tilstander

 

Og gjennom økt forståelse av egne indre tilstander finner du nøkkelen til å forstå hva som skal til! Hva som kan endres for at du skal oppnå fremgang, og øke din motivasjon. Og du kan foreta de justeringer som hjelper deg å nå dine drømmer/mål.

 

Tenk tilbake på en gang du virkelig hadde følelsen av å være i flyten og at ingen ting kunne gå galt. En gang der alt stemte, du mestret og alt var enkelt og du fikk kjempe bra resultater! Du kan sikkert også huske en gang der du klarte å rote til alt på ting du vanligvis gjør enkelt. Alt du prøvde på gikk galt.

 

Hva er det som gjør at dager og timer og opplevelser kan være så forskjellig? DU er jo samme person. DU skulle jo ha samme ressursene tilgjengelig. Så hva er det som gjør at du produserer forferdelige resultat i det ene øyeblikket, og fantastiske resultat i det andre?

 

Forskjellen på dine handlinger er forskjellen på din indre tilstand.

 

Det er ressursfylte tilstander som å føle seg komfortabel, glad, lykkelig, elsket, sterk, attraktiv, morsom og spøkefull, energisk, ekstatisk…. som gir oss større kilde til personlig kraft.

 

Det er paralyserende tilstander som å føle seg forvirret, deprimert, redd, hjelpeløs, trist, frustrert, engstelig…. som gjør oss maktesløse.

 

Det er mange grunner til mangel på motivasjon. Det kan være mye stress, feil fokus, vaner/uvaner som ikke gangner deg, mistrivsel på jobb, hvordan du styrer tiden din, mangel på mål og retning, mangel på hvile, overvekt.........

 

Så hvordan kan du endre din indre tilstand?

 

Du kan se for deg din indre tilstand som en tv. Du må slå den på for å få klare , skarpe bilder og fantastisk lyd. Det å slå på din egen fysiologi er som å sette strømmen tv'n trenger for å fungere. Har du ikke nok strøm vil du ikke ha verken bilde eller lyd, bare en svart skjerm. På samme måte blir det hvis du ikke skrur på hele kroppen. Hele din fysiologi trenger å være påslått. Du trenger selvsagt å tune deg inn på rett kanal når du er slått på for å få det du egentlig vil ha. Det er nesten ubegrensede opplevelser og ubegrensede måter å se på alt som skjer i livet. Alle opplevelsene du ønsker deg er tilgjengelig hele tiden. Alt du trenger å gjøre er å tune deg inn på rett kanal.

 

Det er to hovedmåter du kan endre dine indre følesler på: Ved å endre måten du bruker kropp din på fysisk eller endre fokus.

 

Din atferd er ikke resultatet av dine evner, men den indre tilstanden du er i der og da. Ved å endre din indre tilstand endrer du dine ressurser og evner. Ved å sett deg i en ressursfull tilstand og økt forventning - åpne du opp for ditt mangfold av ressurser. – Bare prøv, mirakler vil skje................

 

Hva ønsker du å endre på i ditt liv? Trenger du hjelp til å komme i gang, og finne din indre motivasjon til å gjennomføre?

Ta kontakt med oss på Inmind –House of Coaching eller direkte med meg .

 

Kristin Bang